Dňa 25. júla 2024 prijala Európska komisia svoju výročnú správu o ochrane finančných záujmov EÚ za rok 2023 (tzv. „PIF“ správa). Zo správy vyplýva, že celkový počet odhalených a oznámených prípadov podvodov a nezrovnalostí sa v roku 2023 zvýšil o 8 %. Odporúčania pre orgány EÚ a vnútroštátne orgány sa zameriavajú na zvýšenie digitalizácie a posilnenie riadenia boja proti podvodom.

Johannes Hahn, komisár pre rozpočet a administratívu, uviedol: „Z dnešnej správy vyplýva, že v roku 2023 EÚ a jej členské štáty naďalej zintenzívňovali svoje úsilie o ochranu peňazí daňovníkov EÚ. Keďže sa objavujú nové výzvy, štruktúry na boj proti podvodom sa takisto prispôsobujú a musia v tom pokračovať. Jadrom tohto úsilia musí byť digitalizácia boja proti podvodom. Na základe príkladu akčného plánu Komisie pre stratégiu boja proti podvodom odporúčame, aby členské štáty vypracovali svoje stratégie boja proti podvodom s cieľom plne využívať nové technológie v boji proti podvodom.“

Počet prípadov podvodov a nezrovnalostí oznámených príslušnými orgánmi EÚ a  vnútroštátnymi orgánmi sa v porovnaní s minulým rokom zvýšil o 8 % (celkovo z 12 455 na 13 563). Toto zvýšenie je cyklické a v súlade s pokrokom vo vykonávaní výdavkových programov EÚ. Sumy nezrovnalostí súvisiace s týmito prípadmi sa zvýšili na 1,90 mld. EUR.

V PIF správe sa zdôrazňuje pokrok v kľúčových oblastiach právnych predpisov v oblasti boja proti podvodom v celej EÚ. 24 členských štátov prijalo vnútroštátne právne predpisy na transpozíciu smernice o ochrane oznamovateľov. V roku 2023 Komisia predložila balík protikorupčných opatrení. Okrem toho sa dosiahla politická dohoda o prepracovanom znení nariadenia o rozpočtových pravidlách, ktorého cieľom je posilniť transparentnosť pri využívaní finančných prostriedkov EÚ, digitalizáciu boja proti podvodom a riadenie rizika podvodov.

Odhaľovanie a oznamovanie podozrení z podvodu a nezrovnalostí je stále možné zlepšiť, rovnako ako ich následné opatrenia. Medzi členskými štátmi pretrvávajú značné rozdiely. Vnútroštátne štruktúry boja proti podvodom sa naďalej vyvíjajú a stále sa opierajú o rôzne strategické prístupy, ktoré siahajú od vnútroštátnych stratégií boja proti podvodom až po regionálne, odvetvové alebo dokonca štátne alebo programové politiky boja proti podvodom.

Včera uverejnená 35. výročná správa o ochrane finančných záujmov EÚ je k dispozícii  na webovom sídle úradu OLAF.

V tejto súvislosti OLAF zverejnil súvisiaci príspevok aj na sociálnej sieti X ako aj na LinkedIn.